Na een kleine dip in juni, stegen de cao-lonen in juli gemiddeld met 2,3 procent.
Volgens werkgeversorganisatie AWVN betekent dit dat de algemene stijging in cao-lonen dit jaar doorzet.
Oorzaak van de stijging komt door krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven hebben steeds meer moeite om personeel te vinden.
De Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) meldt op woensdag dat de Cao-lonen verder zijn gestegen in juli. Bij de cao’s die afgelopen maand werden afgesloten, was de loongroei gemiddeld 2,3 procent. Daarmee zet de ingezette stijging van cao-lonen verder door, aldus de AWVN. Ook beginnen toenemende tekorten aan personeel en de herstellende economie merkbaar te worden in de loonafspraken.
Vooral mensen die werkzaam zijn in de groothandel merken wat van de ingezette stijging. Cao’s in deze sector stegen de afgelopen 12 maanden met gemiddeld 2,3 procent, blijkt uit het cijferoverzicht Cao-seizoen in beeld van de AWVN.
Voor de zorg en de voedingsindustrie werden gemiddeld 2,2 procent hogere loonafspraken gemaakt. Zoals verwacht blijft de horeca ver achter. De branche staat erg onder druk door de coronapandemie en heeft daardoor nog geen hogere cao-afspraken gemaakt.
Voor 2021 zijn er tot nu toe 251 nieuwe cao-afspraken gemaakt. Op 12-maandsbasis bedraagt de gemiddelde stijging van de cao-lonen 1,8 procent.
Lees ook: Cao-lonen stijgen fors in 2020… maar in 2021 blijft loonstijging achter
Stijging lonen hoger dan de inflatie
De stijging van cao-lonen ligt in juli boven het niveau van de inflatie. Het CBS meldde dat consumentengoederen en -diensten gemiddeld 1,4 procent duurder zijn geworden.
De Nederlandse inflatie werd afgelopen maand onder meer gedrukt door de amper stijgende woninghuren.. Wel plaatst het CBS een kleine kanttekening bij de inflatieberekening, want om tot deze cijfers te kunnen komen moest het bureau werken met schattingen. Dit omdat er vorig jaar juli bijvoorbeeld bijna geen vakantievluchten geboekt werden door de coronapandemie, daardoor konden dergelijke prijzen niet meegenomen worden in de weging.
Kijk je naar het bredere plaatje dan verwacht het Centraal Planbureau voor heel 2021 een gemiddelde inflatie van 2 procent in Nederland, op basis van de Europese meetmethode. Als de trend in de stijging van cao-lonen van juli doorzet in de rest van het jaar, stijgen de lonen dus iets harder dan de inflatie.